Miten sinä sisustat?


Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat käytännön läheisiä, toimivuutta arvostavia sisustajia. Tutkimuksessa löydettiin kuitenkin yllättävän monta erilaista sisustaja tyyppiä, jotka erovat toisistaan melkoisesti.


Tämän aamun MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa käsiteltiin sitä, millaisia sisustajia me suomalaiset olemme. Paikalla olivat haastateltavana sisustusarkkitehti Marko Paananen sekä Miten Suomi sisustaa -tutkimuksen tehneeltä Frankly Partnersilta tutkimuspäällikkö Hanna Santavuori.  Vepsäläisen teettämässä tutkimuksessa oli selvitetty suomalaisten sisustustyyppejä sekä suhtautumista sisustamiseen.

Tutkimuksen mukaan suomalaisista löytyy viisi erilaista sisustaja tyyppiä. Suurin osa suomalaisista, tutkimuksessa 26%, pitää käytännöllisestä ja toimivasta sisustuksesta. Kestävää ja vastuullista sisustamista suosii 21% ja "Kohti unelmien kotia" -ryhmään kuului 22% tutkimukseen osallistuneista. Lisäksi löytyy ääripäät, joissa toisessa päässä 12% sisustaminen ei juurikaan kiinnosta. Toisessa ääripäässä 20% suhtautuu sisustamiseen intohimoisesti ja kodin halutaan olevan persoonallinen.

Marko Paananen totesi haastattelussa, että hän tunnistaa näitä tyyppejä ja kuule usein asiakkaidensa haaveilevan rohkeista ratkaisuista, mutta pelkäävän kyllästymistä. Paanasen mukaan olisi tärkeää tehdä rohkeasti itseään miellyttäviä päätöksiä, ajattelematta sen enempää esimerkiksi asunnon myyntiä tai sitä, mitä muut ajattelevat. "Mieluummin päivä leijonana kuin sata vuotta lampaana!" Paananen totesi.

Olen itse osittain Paanasen kanssa samalla linjalla. On tärkeää, että koti miellyttää kodin asukkaita. Täytyy kuitenkin tunnistaa oma sisustaja tyyppinsä ja edetä sen mukaan. Mikäli et ole kiinnostunut sisustamisesta, eikä se herätä sinussa suuria tunteita, on hyvä, että teet pitkäaikaisia ratkaisuja. Kerralla tyylikkäät, aikaa kestävät ratkaisut palvelevat silloin sinun tarpeitasi. Mikäli taas olet intohimoinen sisustaja, eikä pieni pintaremppa, esimerkiksi tapetin tai seinän värin vaihto, ole sinulle iso juttu, kannattaa panostaa juuri sinua miellyttäviin ratkaisuihin. Tehdä kerralla sellainen sisustus, että se herättää tunteita ja saa sinut nauttimaan kodistasi.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nykypäivän kertakäyttömaailmassa ei roskan tuottaminen maailmaan ole enää vaihtoehto. Suosi siis ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kierrätä ja suosi itse kierrätettyjä tuotteita niin paljon kuin mahdollista. Myös kierrätetystä materiaalista valmistettuja sisustustuotteita on jo markkinoilla hyvin.

Ja mikä tärkeintä, muista, että ei se sisustaminen ole niin vakavaa! Tee rohkeasti oman näköistä ja ole ylpeä kodistasi!


Paula


Tutkimuksen voit ladata ja lukea tästä.

Kommentit