Elastinen sen sanoi: Koti on tukikohta!

Uudessa Laurin talot -sarjassa pääsemme tutustumaan neljän mielenkiintoisen julkisuuden henkilön kotien rakentamiseen, sekä ajatuksiin kodista ja asumisesta. Toivottavasti sarja tarjoaa uusia näkemyksiä myös katsojille.

Kuva: MTV.


Maanantai-iltana alkoi MTV3:sella uusi Laurin talot -sarja. Iltahulinoiden ja lasten nukkumaan meno shown takia en aivan täysin pystynyt koko jaksoa katsomaan, mutta sarja vaikutti erittäin lupaavalta! Oli mielenkiintoista nähdä The Rasmuksen keulakuvana tutuksi tulleesta Lauri Ylösestä tällainen uusi puoli ja päästä tutustumaan muutamiin julkisuudesta tuttuihin henkilöihin sekä heidän perheisiinsä.

Mukavaa, että sarjassa on mukana henkilöitä, jotka eivät ole julkisuudessa tuoneet perhettään esiin aiemmin. Jää tietenkin nähtäväksi näkyykö esimerkiksi Duudsoneiden Jarpin tai Elastisen perhettä julkisuudessa tässäkään sarjassa, mutta on piristävää seurata henkilöitä, joita ei tällaisissa ohjelmissa ole aiemmin nähty.

Myös Ylösen tekemä arkkitehtihaastattelu oli mielenkiintoinen, on hyvä tuoda esiin näkemyksiä maailmalta ja sitä mitä muualla tehdään. Liian paljon me suomalaiset tahdomme jämähtää samoihin, omiin tuttuihin, ympyröihin ja kaikkeen uuteen suhtaudutaan suurella varauksella ja "ei toimi meillä" -mentaliteetilla. Toivottavasti tämä sarja oikeasti tarjoaisi uusia ajatuksia ja ideoita myös meille tavallisille sukan kuluttajille siihen, miten taloja voisi suunnittella niin, että ne olisivat paljon enemmän kuin vain taloja. Olen itse sisustussuunnittelijana toimiessani kiinnittänyt paljon huomiota siihen, että varsinkin nykyään, talot on suunnitteltu todella kummallisesti. Ennenkaikkea kerrostaloissa olen huomannut, että asuntojen pohjat ovat erittäin epäkäytännöllisiä. Asunnot ovat hankalan mallisia, niissä on vaikea asua, koska niitä on vaikea sisustaa. Aivan arjen perustoiminnot saattavat olla todella kummallisesti suunniteltuja. Olisi hienoa, että jo suunnitteluvaiheessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota nimenomaan siihen seikkaan, että nämä talot ovat koteja. Että niissä asutaan ja eletään.

Sarjassa Aleksi Valavuoren vaimo Susanna sanoi hyvin heidän taloaan suunniteltaessa, että kodinhoitohuone TÄYTYY olla. Ilman sitä ei lapsiperhe voi elää. Tästä olen itsekin samaa mieltä. Liian usein kodinhoitohuoneesta tehdään pikkuruinen koppi, jossa on ovia sinne, tänne ja tuonne. Mutta ajatteleppa asiaa niin päin, mitä kaikkea kodinhoitohuoneessa tehdään? Millainen määrä toimintoja tuohon kopperoon yleensä sullotaan? Jos kodinhoitohuoneesta tekisikin reilusti suuren ja toimivan, eikö ne arjen p*skaisimmat ja ärsyttävimmät hommat olisi silloin paljon mukavampi suorittaa? Ajatteleppa, että teilläkin olisi paikka kaikille niille lasten kuravaatteille, talvivaatteille, ulkovaatteille, urheilukamoille, pyykeille, pyyhkeille, siivousvälineille, kengille, koiran hihnoille, lasten kurakamppeiden ja koiran pesulle.... kaikelle sille roinalle, jolla tämä lapsi perheen arki pyörii. Eikö olisi ihanaa? Mikäli kodinhoitohuone olisi oikein toimiva ja riittävän suuri, niin nuo neliöthän voisi säästää sitten muualta talosta, kun kaikki roinat olisi keskitetty yhteen keskukseen. Näin kaikenlaisia kaappeja ja komeroita ei tarvitsisi kylvää niin paljoa ympäri taloa.
Toinenkin tärkeä asia tuossa sarjassa eilen mainittiin. Ylönen ja Elastinen olivat katselemassa Elan tonttia kun Ela sanoi mielestäni hienosti: " – Mitä vanhemmaksi tulee, sitä suuremmaksi kasvaa kodin merkitys. Se, että on joku tukikohta, jonne saapuessa kaikki muu unohtuu." Ja hän jatkoi vielä:  "– Hyvä talo voi taittua tosi siisteihin kotibileisiin sekä lapsiperheen arkeen."

Olen itse ollut aina vahvasti samaa mieltä, että nimenomaan kodin tulee olla sellainen, jossa jokainen saa olla juuri oma itsensä. Kotona sinun ei tarvitse miettiä, mitä muut ovat valinnoistasi mieltä, tärkeintä on, että koti miellyttää sinua ja vastaa juuri sinun ja teidän perheen tarpeisiin. Ole siis rohkea kun teet valintoja omaan kotiisi, kuuntele omia mieltymyksiäsi esimerkiksi värien suhteen ja ole järkevä pintamateriaali valinnoissa. Valitse materiaalit teidän elämäntyylin mukaan, jotta ne palvelevat sinua - et sinä niitä.
Kommentit