Kuinka valita sopiva matto?

Sopivan maton valinta tuntuu tuottavan päänvaivaa melko monelle meistä. Ensinnäkin täytyisi päättää mitä materiaalia ja minkä näköinen matto tilaan sopisi. Vaihtoehtojahan on satoja, jos ei jopa tuhansia erilaisia. Niinkuin edellisessä videoblogissa totesin, tärkeintä on miettiä mihin tilaan matto on tulossa. Näin saat parhaiten huomioitua maton ominaisuudet suhteessa käyttöön ja pystyt valitsemaan sen parhaan mahdollisen yksilön.

Esimerkiksi eteisen matoksi valitsisin itse joko luonnonkuituisen maton, kuten sisalia tai vaihtoehtoisesti bukleematon, jonka pinta on yleensä tiivis kudoksinen ja pohjalateksia, jolloin matto pysyy hyvin paikallaan ja on helppo imuroida. Keinokuitupintansa (yleesä polypropeniini) ansiosta bukleematot ovat kohtalaisen kevyitä ja vesipestäviä, joten voit pestä ne kotioloissakin helposti.


Bukleemattojen pinta muodostuu pienistä silmukoista. Nukka on lyhyttä, joten se on helppo puhdistaa.
Kuva täältä: http://www.mattotukku.fi/tuote/jenni-bukleematto-musta-100-cm/373500038-2/
Luonnonkuitumattoja suositaan paljon eteisissä sekä ulkotiloissa kuten parvekkeilla ja terasseilla. Kuvassa erilasia sisalmattoja. Kuva täältä: http://www.verhomatto.fi/files/images/Sisalmatot/Manilla-varisavyt-2014.jpg


Muita hyviä ja kevyitä mattoja ovat mm. viskoosimatot ja lyhytnukkaisen plyysimatot, joiden pinta on mukavan sileä. Ne tuntuvat hyvältä paljasta ihoa vasten ja ovat myös helppoja pitää puhtaana. Nukkamattoja en itse laittaisi mistään hinnasta yhtään minnekkään. Varsinkaan eläin- ja lapsiperheisiin. Nukkamatot ovat erittäin hankalia pitää puhtaana, koska lika ja roskat kertyvät nukan juureen, josta ne eivät lähde imuroimalla eivätkä kopistelemalla pois.

No kuinka sitten valita sopivan kokoinen matto. Yleensä kodeissa näkee liian pieniä mattoja. Oikean kokoinen matto "kerää" kaikki sen ympärillä olevat toiminnot yhteen ja ylettyy jokaisen tilan toiminnon luokse. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta katso kuva alta.

Miten valita sopivan kokoinen matto? Kuva täältä: http://frontdoor.furniturerow.com/how-to-and-do-it-yourself/rug-dos-and-donts#.WASN5GVOTMJ
Mattojen valintaan kannattaa käyttää hieman ajatustyötä, jotta saat valittua sen itsellesi sopivan maton. Toki, kokeilemalla oppii ja onneksi useimmat kaupat tarjoavat kokeilumahdollisuutta tai ainakin palautusoikeutta, jolloin virheistään oppiminen ei tule edes kalliiksi. Mattojen avulla saat nopeasti ja helposti päivitettyä kotiin uutta ilmettä.

Vaivaako sinua jokin tekstiilien valintaan liityyvä pulma? Laita minulle viestiä asiasta! :)
Kommentit