Anna kodin elää, mutta älä elä trendejä.

Aika usein kiinnitän huomiota siihen, miten ihmiset aloittavat kotinsa sisustamisen. Valitaan joku väri ja sitten haalitaan sitä joka paikka täyteen. Tämä on ihan jees, mutta melko rahaa vievä tapa sisustaa. Varsinkin jos kaikki koriste-esineet, verhot, tyynyt, matot yms tätyyy olla sitä samaa sävyä. Jopa nettikirppareilla näkee ostoilmoituksia; "Tarjotkaa vaaleanpunaisia sisustustuotteita / -paketteja!" (Mitä ihmeen paketteja?!) Sitten kun tätä valittua vaaleanpunaista sisustusta on katseltu aikansa myydään nuo samaiset sisustuspaketit kirpparilla eteenpäin ja aletaan haalimaan jotain toista väriä. Toinen tapa on valita jokin teema, jonka ympärille kotia aletaan rakentaa. Idea on sama, mutta haalittava tavara liittyy johonkin merkilliseen teemaan, esimerkiksi viidakkoon, itämaiseen tyyliin tai muuhun vastaavaan. Itse kuuntelen näitä aina melko huvittuneena, sillä en voi käsittää miksi joku haluaisi tehdä kodistaan jonkin teeman mukaisen, eivätkö huvipuistot ja ravintolat ole sitä varten, että niissä voi nautiskella näistä teema-sisustuksista?


Lastenhuoneet sisustetaan usein jonkin teeman ympärille. Kuva lainattu täältä: http://www.imgrum.net/tag/kev%C3%A4tlaulu

Miksi sitten näin tehdään? Ehkä se johtuu tästä sisustuslehtien antamasta kuvasta että joka kevät, kesä, syksy ja talvi täytyy koti päivittää niiden uusimpien trendi hömpötysten mukaan. Itsekin olen tätä aikanaan harrastanut. Oli niin ihanaa taas ostaa ne uudet luumun väriset tyynyliinat syksyllä ja hentoa pastellia keväällä. Ja joka vuosi sama homma. Oletko muuten huomannut, että joka kevät pastellisävyt on sisustuslehtien mukaan trendikkäitä? Kun aloin tehdä sisustuksia työkseni, niin voin kertoa, että oma koti ei ole ikinä ollut enää viimeisimpien trendien mukainen sen jälkeen. Miksikö? Koska ei vain jaksa. (Ja koska suutarin lapsillakaan ei ole kenkiä.) Lisäksi tuntuu, että kun tekee työkseen toisten koteja ja on päivät pitkät kosketuksissa uusien asioiden kanssa, on ihanaa, että omassa kodissa ne rakkaat esineet ja tavarat säilyvät vuodesta toiseen. Ehkä myös se, että näkee samojen trendien menevän ja tulevan, vaikuttaa omaan mieleen niin, että haluaa tehdä asiakkailleen ja tietysti omaankin kotiin jotain uniikkia, jotain sellaista jota et voi kaupasta ostaa. Jokainen meistä voi tilata Elloksen kuvaston mukaan uusimmat sisustustrendit omaan kotiinsa, mutta se joka taikoo parista uudesta jutusta ja asiakkaan vanhoista tavaroista jotain uniikkia ja aikaa kestävää, on se todellinen taikuri. Minusta siinä piilee hyvän sisustajan taito.

Toki meidänkin koti elää koko ajan. Kuukausi sitten meille tuli piano ja sille täytyi raivata tilaa. Jotain sai siis lähteä. Pari vuotta sitten saimme mieheni ukin vanhan ihanan nojatuolin ja sisustus täytyi päivittää sen mukaan. Mitä niihin tekstiileihin tulee, niin niitäkin vaihdellaan. Mutta lähinnä sen takia että käytössä olevat täytyy välillä pestä. Meillä on kaksi koiraa, jotka makoilevat sohvalla, joten välillä sohvatyynyistä löytyy mm. kuraa ja kuolaa. Mutta käyttöä vartenhan tekstiilit on. Ja on mukava kaivaa taas ne erilaiset tyynyliinat kaapin hyllyltä ja vaihtaa ne taas esille. Uusia en tosin ole ostanut ainakaan pariin vuoteen, kaksi uutta olen viime vuonna itse ommellut. Mikä tämän jutun juoni sitten on?Pohjimmainen ajatus on, että anna kodin elää. Älä jumita niihin vanhoihin kuvioihin ja sano kaikelle ei, koska ne eivät vain sovi teille. Koti on elämistä varten ja mielestäni ne erilaiset perintöhuonekalut ja muistot saavat kodissa näkyä. Ne tuovat kotiin kerroksellisuutta ja kertovat tarinaa teistä asukkaista. Älä kuitenkaan hömpötä trendienkään perässä. Kun tiedät, mitä kodissasi on ja mitä se tarvitsee, et tarvitse ostaa joka vuosi niitä uusia ”kevään trendi juttuja”. Silloin voit keskittyä nauttimaan kodistasi, ja siitä mitä elämä tuo tullessaan. Saat kodistasi persoonallisen ja juuri teidän perheelle sopivan kun lopetat trendien seuraamisen ja alat keskittyä siihen, mikä puhuttelee sinua.


Kommentit